Aynalardan korkar mısınız? Peki, her gün sabah aynaya baktığınızda tam olarak ne görüyorsunuz?
MIT'in yeni geliştirdiği bir ayna sayesinde aynaya baktığımızda artık sadece kendi görüntümüzü görmeyeceğiz. Ming-Zher Poh isimli araştırmacı tarafından geliştirilen yeni bir ayna; üzerinde bulunan bir kamera sayesinde nabız ritmimizi, solunum ve kan basıncımızın durumunu
bize direk olarak gösterebiliyor. Public - domain yazılımı sayesinde yüzümüzün duruşu ve görüntüsünü baz alan ayna, gönderdiği kırmızı, yeşil ve mavi ışınlar sayesinde istediği ölçümleri elde edebiliyor.
Özellikle hareket halindeki cisimlerde çalışması bir hayli güç olan bu sistem, yine Poh tarafından Independent Component Analysis isimli sinyal cihazı kullanılarak başarılı bir halde çalıştırıldı. Hollanda'daki TNO Science & Industry'de çalışan Fokko Wieringa adındaki kıdemli bilim adamı aslında benzeri bir sistemi 2005 yılında üretmişti. Fokko; "Üretilen bu yeni metottaki asıl heyecan uyandırıcı olaysa insan yüzündeki spesifik bölgelerin algılanması ve takip edilebilmesi" diyerek bu yeni gelişme karşısındaki heyecanını belirtti.
Poh ise durmak niyetinde değil. Bir sonraki adımında kan basıncını ve kandaki oksijen değeri ölçümlerini aynı video görüntüsü üzerinde birleştirmeyi planlıyor.
Kaynak:milliyet.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder