İngiliz Independent gazetesinin manşetine taşıdığı “Bilinmezliğe doğru dev bir atılım” başlıklı habere göre insanlığın yaşam biçimini değiştirebilecek olan GM Atlantic somonu adı verilen balık, doğal ortamda yetişen ortalama bir somondan tam üç kat büyük ve tamamen laboratuvarda yetiştirildi.
Genleri, daha hızlı büyümesini sağlayan hormon seviyesini artırmak için Pasifik Chinook somonu ve okyanus mezgiti (Zoarces americanus) adı verilen iki ayrı tür balıktan alınan genlerle değiştirildi.
20 yıl süren araştırmaların sonunda elde edilen bu balığı geliştiren firma AquaBounty Technologies yıllar süren hukuki zorlukların ardından FDA’nın artık ürününe onay vereceğine inanıyor.
FDA onayının alınması durumunda balık, ABD ve ardından da dünyanın geri kalanında satışa sunulabilecek. Yürütülen geniş çaplı araştırmaların sonunda bu balığın ne insan sağlığına ne de çevreye ciddi bir risk oluşturmadığı için FDA’nın olumlu karar vermesi bekleniyor.
Doğaya karışmaları durumunda bile vahşi somonlarla karışmaları mümkün değil çünkü GM balık yumurtaları yalnızca kısır dişiler üretiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder