Altın oran, doğada sayısız canlının ve cansız şeklin yapısında bulunan özel bir orandır. Doğada bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, yüzyıllar boyunca sanat ve mimaride uygulanmış, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Doğada en belirgin örneklerine insan vücudunda, deniz kabuklarında ve ağaç dallarında rastlanır. Platon'a göre kozmik fiziğin anahtarı bu orandır. Bu altın oran Fi = 1,618 matematikte ki üstün tasarım sayısı olarakta adlandırılmaktadır. Bu oran ilk defa Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından keşfedilmiş, mimaride ve sanatta kullanılmış, göze oldukça hoş gelen bir orandır.
- Kalp atışlarımızda;
- DNA sarmalının en ve boy oranında;
- İnsan bedeninde : Bedenimizde altın orana verilebilecek ilk örnek göbek ile ayak arası mesafe 1 birim olarak kabul edildiğinde, insan boyunun 1,618'e denk gelmesi ya da parmak ucu-dirsek arası/el bileği dirsek arası, omuz hizasından baş ucuna kadar olan mesafe/kafa boyu, göbek-baş ucu arasındaki mesafe/omuz hizasından baş ucuna olan mesafe, göbek-diz arası/diz-ayak ucu arası...Yine parmaklarımızın tam boyunun ilk iki boğuma oranın...
- İnsan yüzünde ki; estetik uzmanları DNA mıza kadar işlemiş bu orana göre yüz ölçüleri bu orana uyanları tüm insanların istisnasız güzel bulduğunu ispatlamıştır.
- Bitkilerin flotaxi denilen yaprak diziliminde;
- Kar kristallerinin yapısında;
- Akciğerin yapısında: Akciğeri oluşturan broşlardan kısa broşun uzun broşa oranı yaklaşık 1,618 dir.
- Deniz dibinde yaşayan yumuşakçaların kabuklarındaki spiral formda: Deniz kabuğu büyüme sürecinde aynı orana bağlı olarak genişler ve uzar..
- Evrende pek çok galaksinin spiral yapısında;
- İnsan iç kulağında yer alan, ses titreşimlerini aktarma işlevi gören cochlea'nın yapısında;
- Filler ile soyu tükenen mamutların dişleri, aslanların tırnakları ve papağanların gagalarında, eperia
örümceğinin ördüğü sarmal ağda..
- Ayçiçeği ve çam kozalağının yapısında..
- Pek çok ünlü mimari yapıda, mısır piramitlerinde..
- Leonardo da Vinci' nin Mona Lisa adlı tablosunda
hep bu oran (1,618) vardır..
Ünlü astronom Kepler bu sayı için büyük bir hazine ifadesi kullanmıştır.
Peki ya dünyamızın altın oran noktası nerededir?
- Mekke şehrinin kuzey kutup noktasına olan uzaklığı(7631,68 km) ile güney kutup noktasına olan uzaklığına(12348,32 km) oranı tam olarak 1,618 dir.
- Tüm insanlığın ortak yer belirleme dili haline gelmiş enlem ve boylam haritasına göre de dünyanın altın oran noktası mekke şehridir.
- Ayrıca Mekke'nin güney kutup noktasına olan uzaklığının(12348,32 km) iki kutup noktası arasındaki toplam uzunluğa(19980,00 km) oranı hep 1,618 oranını vermektedir.
- Mekke'den günlerin değiştiği gündönümü olan sınıra olan doğu uzaklığınının, batı uzaklığına oranı..
- Yine Mekke'nin gün dönümü çizgisine batı yönlü uzaklığının, dünyanın o enlemdeki çevre uzunluğuna oranı şaşırtıcı şekilde 1,618 'i yani altın oranı vermektedir.
enlem boylam haritasını, derinliği hiç bitmeyen canlı bir tablo gibi düşünüp bu proramla açarsak dünyanın altın oran noktasının yine Mekke şehri olduğunu görürüz.
- Yine Mekke şehrinin Arabistan'ın altın oran bölgesinde; Kabe'nin ise Mekke şehrinin altın oran bölgesinde yer alması oldukça düşündürücüdür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder