13 Mayıs 2013 Pazartesi

GARİP AKIMININ ÖZELLİKLERİ-GARİP AKIMININ TEMSİLCİLERİ-BİRİNCİ YENİNİN ŞİİR ÖZELLİKLERİ-GARİPÇİLERİN ŞİİR ANLAYIŞI-GARİPÇİLER KİMLERDİR?GARİPÇİLER ESKİ EDEBİYATA KARŞI MI?


Garip şiir anlayışı,GARİP AKIMININ ÖZELLİKLERİ,GARİP AKIMININ TEMSİLCİLERİ,BİRİNCİ YENİNİN ŞİİR ÖZELLİKLERİ,GARİPÇİLERİN ŞİİR ANLAYIŞI,GARİPÇİLER KİMLERDİR,GARİPÇİLER ESKİ EDEBİYATA KARŞI MI,lise son edebiyat konuları,lise 4 edebiyat konuları,Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı,
 
"Garip" edebiyat akımı
"Birinci Yeni" olarak da bilinmektedir.  

Orhan Veli Kanık Garip akımı
Orhan Veli Kanık
Oktay Rifat Horozcu şiirlerinden bir parça
Oktay Rifat Horozcu
"Garip", Türk şiirindeki gelenekselleşmiş kalıp ve anlayışlara karşı ortaya çıkmış bir edebiyat akımıdır. Yalnız eski şiire değil, toplumcu-gerçekçi şiire de tepkili olan (Şiiri siyasetin dışında tutmuşlardır.) "Garip" akımı üç şairin adıyla anılır: Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat Horozcu, Melih Cevdet Anday. Üç arkadaş 1936 senesinde, "Varlık" dergisinde ölçüsüz, uyaksız, şairanelikten yoksun yepyeni bir şiir akımı başlatır. Bu tarzdaki şiirlerini "Garip" isimli bir eserde toplarlar (1941). "Garipçiler" adıyla anılmalarının sebebi budur. Bu yeni şiir  akımını özellikle Nurullah Ataç destekler. "Garip" hareketi birçok genç izleyici bulur ve dönemin ünlü şairlerini de etkisi altına alır. Orhan Veli Kanık’ın yazdığı "Garip" kitabının önsözü, bir bakıma bu yeni şiir hareketinin bildirisi niteliğindedir. Ancak bu üç şairin birlikteliği uzun sürmez.(kitabistann) Kitabın ikinci basımı sadece Orhan Veli’nin şiirleriyle 1945 senesinde yayımlanır. Ayrıca bu ikinci basımda Orhan Veli, kitabına "Garip İçin" başlıklı ikinci bir önsöz eklemek gereğini duyar. "Garip" hareketi sonraları, gerek bu nedenle gerekse Melih Cevdet ve Oktay Rifat’ı şiiri ayrı bir çizgide sürdürmeleri sonucu Orhan Veli’nin adına bağlanmıştır. 

Melih Cevdet Anday şiirlerinden seçmeler
Melih Cevdet Anday
"Garipçiler", Türk şiirinde yerleşmiş kalıp ve anlayışlardan kurtulmak gerektiğini savunur ve biçimciliğe, duygusallığa karşı çıkıp söyleyiş güzelliğini esas alır. Şiirdeki aşırı duygusallığa, şairaneliğe, basmakalıp söyleyişe başkaldıran bir akımdır. Aynı zamanda şiirde her türlü kurala (kafiye, redif, ölçü vs.) ve önceden belirlenmiş kalıplara karşı çıkarak kuralsızlığı kural edindiler. Onlara göre şiir her türlü konuyu rahatça anlatabilmeliydi. Konuşma dilini ve halk deyişlerini şiirlerinde özgürce kullandılar.

Garipçiler edebiyat akımı temsilcilerini tanıyalım
Garipçiler edebiyat akımı temsilcileri: Orhan Veli, Şinasi,Oktay Rifat,Melih Cevdet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder