13 Mart 2013 Çarşamba

MİLLİ EDEBİYAT AKIMI NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?-MİLLİ EDEBİYAT AKIMININ GENEL ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Ömer Seyfettin’in “Yeni Lisan” adlı makalesinin 1911'de Selanik’te “Genç Kalemler” dergisinde yayımlanmasıyla “Millî Edebiyat” akımı başlar.


Yeni Lisan makalesi
Millî Edebiyat Akımının Genel Özellikleri:
1.   Şiirde daha çok kişisel konulara yönelen dönem sanatçıları, roman ve hikayede sosyal problemlere yönelmişlerdir. Milliyetçilik fikri, Kurtuluş Savaşı gibi konuları ele almışlardır. Konuların İstanbul dışına çıkması en önemli özelliklerdendir.

2.   İstanbul halkının konuşma dili esas alınmıştır. Arapça ve Farsça sözcükleri Türkçede söylendiği gibi yazmayı tercih etmişlerdir.

3.   “Aşk” bu dönem roman ve öykülerinin en önemli temasıdır. Bu eserlerde dil, konuşma dilidir.

4.   Milli edebiyat ile birlikte yeni ve halka dönük, halk diline önem veren yeni bir edebiyat akımı ortaya çıkmıştır.

5.   Milli edebiyat akımı Türk edebiyatında toplum ve ülke meselelerine geniş yer veren sade Türkçeyi ve şiirde hece veznini kullanma yoluna giden bir edebiyat akımıdır.

6.   Milli edebiyatçılar, dili sadeleştirme konusunda birtakım ilkeler belirledikten sonra edebiyatta da taklitçilikten kaçınılmasını, sanatçıların Türk halkının hayata yönelerek yaratıcı nitelikler kazanmalarını ve yapıcı eserler vermelerini istediler.

7.   “Hikâye, roman, tiyatro; konularını kahramanlarını yerli hayattan almalıdır.” ilkesini benimsediler.

8.   Türkiye’de cumhuriyet ilan edilirken Milli Edebiyat temsilcilerinin büyük çabalarıyla konuşma dili edebiyat dili olarak yaygınlık kazanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder