24 Mart 2014 Pazartesi

Süleyman Şah Türbesi Nerededir-Süleyman Şah Türbesi-Süleyman Şah Kimdir-Süleyman Şahın Türk Dünyası İçin Önemi

Süleyman Şah Türbesi Nerededir,Süleyman Şah Türbesi,Süleyman Şah Kimdir, Süleyman Şahın Türk Dünyası İçin Önemi, Caber kalesi nerededir,caber kalesinin önemi, süleyman şah kimin babasıdır,süleyman şah kimin dedesidir,süleyman şah mezarı

Süleyman Şah Kaya Alpoğlu ya da en bilinen adı ile
Süleyman Şah, Kaya Alp'in (Kutalmış) oğludur. Aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'nin babası ve Osman Gazi'nin dedesidir. Süleyman Şah, Oğuzların Kayı boyundandır. Kendisinin doğum yeri ve tarihi hakkında kesin bilgiler yoktur. Ancak 1178 - 1227 yılları arasında yaşadığı düşünülmektedir.


Süleyman Şah'ın Kayı boyunun reisi olduğu bilinir. Moğol hükümdarı Cengiz Han’ın Orta Asya istilâsı üzerine, 13. yüzyılda Türkistan’dan batıya doğru göç etmeye karar verir ve batıya doğru ilerlemeye başlar. Türkistan'dan 50.000 kişiyle Kuzey Kafkasya üzerinden Doğu Anadolu'ya gelerek, 1214'te Erzincan ve Ahlat taraflarına yerleşir. 

Süleyman Şah, Kayı boyundan birkaç bey ile yeni yutlar aramak ve bulmak maksadı ile Caber'e giderken Fırat Nehri'nden geçmaye çalışır ve bunu başaramaz ve nehirde boğulur. Vefatının ardından Caber Kalesi'nin hemen dibindeki bir kümbete gömülür.
Mezarın bulunduğu bölge, I. Dünya Savaşı bittikten sonra Suriye, Osmanlı Devleti'nden ayrılınca, Fransız Suriye Mandası sınırları içerisinde kalır. Ancak Ankara Anlaşması ve Lozan Antlaşması'na göre Türkiye'nin toprağı sayılmıştır. Günümüzde Caber Kalesi'nde Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın mezarının yanında bulunan türbesinde Türk askeri nöbet tutmaktadır.

Süleyman Şah Türbesi, Türkiye'nin toprağı olarak kabul edilmektedir. Bu türbe Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu türbenin bulunduğu toprak Türkiye'nin sınırları dışındaki tek toprağıdır. Türbe, Türkiye sınırına yaklaşık 40 km uzaklıktadır.

16 Mart 2014 Pazar

ANTİK LAODIKEIA KENTİ-Antik Laodikeia Kenti Nerede?Antik Laodikeia Kentinin Önemi-Antik Laodikeia Kentine Nasıl Gidilir-3 Boyutlu Antik Laodikeia Kenti

ANTİK LAODIKEIA KENTİ,Antik Laodikeia Kenti Nerede,Antik Laodikeia Kentinin Önemi,Antik Laodikeia Kentine Nasıl Gidilir,3 Boyutlu Antik Laodikeia Kenti,Türkiyenin antik kentleri,Laodikeia,Archaeological site of Laodikeia,Λαοδικεία, ας, ἡ

ANTİK LAODIKEIA KENTİ


Denizli'nin 6 kilometre kadar kuzeyinde yer alan antik Laodikeia kenti, coğrafi yönden çok uygun bir noktadadır.  Antik Laodikeia kenti, Lykos ırmağının güneyinde kurulmuştur. Kentin adı antik kaynaklarda daha çok “Lykos'un kıyısındaki Laodikeia” şeklinde geçmektedir. Diğer antik kaynaklara göre ise, kent MÖ 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kente Antiokhos'un karısı Laodike'nin adı verilmiştir. Zaten şehrin adının anlamı da budur.

İmparator Caracalla zamanında antik Laodikeia kentinde bir seri kaliteli sikke basılmıştır. Laodikeia halkının da katkılarıyla kentte çok sayıda anıtsal yapı inşa edilmiştir.Ancak MS. 60 yılında meydana gelen çok büyük bir deprem bu çok sayıda anıtsal yapıyı yıkmış ve kenti yerle bir etmiştir. Küçük Asia'nın yedi ünlü kilisesinden biri bu kentte bulunur. Bu durum Hristiyanlığın burada ne kadar önemli olduğunun önemli bir  göstergesidir. 

Laodikeia antik kentinde dünyanın özgünlüğü bozulmamış en eski kilisesi bulunmaktadır. Bu kilise Ayasofya’dan bile eskidir. Ayrıca bu kilisenin bir diğer önemi de Hıristiyanlığı serbest bırakan ilk kişi olan İmparator Büyük Constantinus döneminde yaptırılmış olması.

3 boyutlu Laodikeia turu için tıklayınız.


FORUM NEDİR?FORUMUN ÖZELLİKLERİ-FORUM NE ANLAMA GELİR?FORUM KONU ANLATIMI

forum nedir, forum konu anlatımı, forum nedir kısa konu anlatımı, forumda başkan bulunur mu, forum ile panelin farkı nedir,forum ile panelin benzerlikleri nelerdir,panel ile forumun farkları, panel ile forumun benzerlikleri,forum hangi dilden gelmektedir
FORUM 

forum hangi kökenden gelmektedir
forum nedir, forum konu anlatımı
Bir tartışma şekli sayılmayan forum, Latince bir sözcüktür. Eski Roma'da halkın toplandığı alan, pazar yeri, toplumsal sorunların çözüme ulaştığı yer anlamlarına gelmektedir.

Forum, bir başkan yönetiminde çok sayıda katılımcının görüş bildirdikleri toplantı anlamında kullanılmaktadır.  Günümüzde toplumu aydınlatmak maksadı ile konusunda uzman olan üç ila altı kişinin  davet edilip dinleyici olmadan konunun tartışılmasına da "dinleyicisiz forum" denmektedir.

Forum, panelin devamı niteliğinde sayılabilir. Forumların temel amacı belli kararlar almak değil; dinleyicileri konu etrafında düşündürerek konu ile ilgili görüşler almak ve konuyu aydınlığa kavuşturmaktır.

Bazı forumlar, televizyon ekranlarına da yansımaktadır.

Forumun başarıya ulaşması forum başkanının yetenekli olmasına bağlıdır. Ayrıca konuşmacıların konu dışına çıkmaması, düşüncelerini içten bir şekilde açık ve net olarak dile getirilmesi de forumu başarıya ulaştıran diğer etmenlerdir.

Dinleyiciler forum sonunda açık, net, kısa sorular sorarak foruma katılırlar.

Forum sonrasında başkan, ortaya çıkan fikir ve görüşleri özetler ve böylece forumu sonlandırır.

15 Mart 2014 Cumartesi

DUDAKTAN KALBE ROMAN ÖZETİ-DUDAKTAN KALBE REŞAT NURİ GÜNTEKİN ROMAN ÖZETİ

dudaktan kalbe romanının özeti, dudaktan kalbe romanında izmir manzaraları,hüseyin kenan ile lamianın aşkı,dudaktan kalbe romanı kimin,dudaktan kalbe romanının kahramanları,dudaktan kalbe romanının olay örgüsü,dudaktan kalbe roman özeti,dudaktan kalbe romanının geniş özeti

 DUDAKTAN KALBE

dudaktan kalbe romanında izmir
"Dudaktan Kalbe" romanının geniş özeti
"Dudaktan Kalbe" romanı Reşat Nuri Güntekin'in en güzel romanlarından biridir. Reşat Nuri'nin hâlâ okunabilen eserlerinden olan bu roman, ilk önce TRT daha sonra ise özel bir televizyon kanalı tarafından da dizi haline getirilmiştir.

"DUDAKTAN KALBE" ROMANININ ÖZETİ
Hüseyin Kenan; duygulu, yetenekli, narin bir ruha sahip, ince, uzun, mavi gözlü, esmer tenli, durgun, çekingen bir gençtir. Küçük yaşta babasını kaybetmistir. Annesi, kız kardeşi ve kendisi dayılarının yanında kalırlar. Hüseyin Kenan, zorlukla mühendislik bölümünü bitirmiştir. Fakat o, küçüklüğünden beri musıkiye aşıktır. Dayılarının yanında reji katipliği yapan Mesut Bey`den keman dersleri alır. On yedi yaşındadır. Mühendislik bölümüne giderken dayıların komşusu Leyla isminde bir kıza aşık olur. Çok çekingen olduğundan bunu kalbine gömer. Hüseyin Kenan,  okulu bitirdikten sonra bir arkadaşının yardımıyla Avrupa'ya gider. Orada keman çalma kabiliyetini çok ilerletir ve güzel eserler verir. O artık ünlü bir virtüözdür. Bu arada kız kardeşi Afife evlenmistir. Annesi de bir yıl sonra Afife`nin yanına gider. Hüseyin Kenan da İzmir'e gidecektir. İstanbul’dan İzmir`e gemi ile gider. Gemide Münir Bey, Prens Vefik Paşa ve kızı Prens Cavidan ila beraberdir. Dayısının komşusu Münir Bey, Kenan`nın Cavidan ila evlenmesini ister ve daha sonra nişanlanırlar. Kenan Izmir Bozyaka`da Lamia adlı bir kızla tanışır. Lamia’nın annesi babası ölmüştür ve amcalarının yanında kalan sakin uysal biridir. Ayrıca bir yüzbaşıyla nişanlıdır. Kenan, ona yüzündeki çillerden dolayı Kınalı Yapıncak adını takar. Aralarında maceraya benzeyen bir ilişki gelişir. Kenan ile Lamia her akşam buluşurlar. Kenan, çocuk denecek bir kızla beraber olduğu için kendine kızmakta; fakat yanlız kaldıklarında kendine hakim olamamaktadir. Bu beraberlik bir süre sonra İzmir'de duyulur ve dedikodular baslar.

Dedikodular yüzünden amcası Şükrü Bey Lamia`yı dayısı Rıza Bey`in yanına Kütahya`ya göderir. Trende Lamia Makbule adında bir kızla tanışır. Kendinden habersiz hayata küskün bir şekilde Kütaya`da yaşamaya başlar. Yengesi ona kendini düşünmüyorsan doğacak çocuğunu düşün diyerek Lamia üzerinde baskı kurar. Bir müddet sonra Lamia’nın bir kız çocuğu olur. Adını Mebrure koyar. Dayısının kızı Mahmure üç çocukla ve kocasıyla babasının evinde kalır. Fakat bir çavuşu sevmiştir ve kocasının bundan haberi olmuştur. Mahmure kurnazlıkla kendisini değilde Lamia’nın çavuşla görüştüğünü söyler. Böylece Lamia olayı üstlenmiş olur. Mahmure'yi de kocasından ayrılmaktan kurtarır. Bir gün Mahmure’nin kocası Resih Bey Lamia’ya saldırır. Lamia da onu öldürür. Mahkemede Lamia'nın beratine karar verilir. Dayısı Rıza Bey, onu bir tanıdığının evine teslim eder. Orada onu ziyerete gelen ilk kişi Makbule'dir. Makbule’nin babası Lamia'yı ister ve evlenmeye karar verirler. Lamia artık on dokuz yasındadır. Kemal Beylerin evlerine Istanbul’daki kız kardeşinin oğlu Doktor Vedat gelir. İstanbul’dan Kütahya’ya sürgün olarak gelmiştir. Lamia’nın genç ve güzel olması, dayısının ise yaslı olması Vedat’ı düşündürür. Lamia’nın söylediği bir şarkı Kenan’ı tanıyor olduğunu ele verir. Kenan’ı İstanbul’dan tanıyan Vedat, Lamia’ya Kenan’dan ve Cavidan’dan behseder. Bir gün Vedat Bey, bir avda vuruldu diye duyulur. Bunu öğrenmeye giden Lamia Hanımın ev sahibinin hazırladığı mangal yüzünden Vedat Bey'le beraber zehirlenirler. Dedikoducular yine iş başındadır ve dedikodular yine başlamiştir. Kemal Bey’de onun evden ayrılmasını ister. Vedat Bey, olaylardan dolayı çok üzgündür. Lamia’ya evlenme teklifi eder. Lamia kabul etmez. Vedat’ın sürgün görevi Kütahya’da bitmiş İstanbul’a gitmiştir. 

Bu arada Hüseyin Kenan, Cavidan’la evlenmiştir. Üç yıldan beri ilk defa Lamia’yı düşünür. "Aşk değil bir gönül oyuncağı dudaklarımızın eğlencesinden ibaret." diyen Kenan şimdi bu aşkın zehir gibi dudaklarından kalbe indiğini anlar ve "Kınalı Yapıncak"ın yanında olmasını çok ister. Cavidan’la evlilikleri iyi gitmez. Hüseyin Kenan mutlu değildir. Cavidan’la İzmir’e Bozyaka’ya giderler. Orada Lamia’yı göreceğini ummaktadır. Fakat onu göremez ve bu duruma çok üzülür. Daha sonra Kenan Beyler İstanbul’a gider. Bu arada Lamia da İstanbul’da kalmıştır. Kenan Bey’le Prenses Cavidan ayrılırlar. Eski arkadaş olan Vedat Bey’le Kenan karşılaşırlar. Vedat onu muaynanesine çağırır. Orada tesadüfen Kenan Lamia ile karşılasır. Tekrar görüşmek için Lamia'ya mektup yazar. Lamia da "Bu bir yaz rüyasıydı." der ve konuyu kapatır. Kenan’ın kemanının sesinden çıkan büyülü aşk sevdası böylece bitmiştir. Kenan da bütün ümitlerini yitirmiştir. Lamia Vedat’la evlenmeye razı olur ve evlenirler. Kenan Bey hayata küsmüştür. Seydiköy’e annesinin mezarına gider ve kardeşini görmeye gider. Nihayet altı ay sonra Hüseyin Kenan ölür.

11 Mart 2014 Salı

Anlatmaya Dayalı Edebi Metinleri İnceleme Yöntemleri-Anlatmaya Bağlı edebi Metinleri İnceleme Yöntemleri

Anlatmaya Dayalı Edebi Metinleri İnceleme Yöntemleri-Anlatmaya Bağlı edebi Metinleri İnceleme Yöntemleri,9. sınıf türk edebiyatı konu anlatımı,9.sınıf edebiyat konuları 
 
Anlatmaya bağlı edebî metinler şu başlıklar altında incelenir:


a. Metin ve Zihniyet
b. Yapı (Olay Örgüsü, Kişiler, Mekân, Zaman)
c. Tema
ç. Dil ve Anlatım
d. Metin ve Gelenek
e. Anlama ve Yorumlama
f. Metin ve Yazar

9 Mart 2014 Pazar

Selfie Nedir?Selfie Pozları-Ünlülerin Selfie Pozları-Selfie Pozu Nasıl Verilir?Selfie Foto Nasıl Çekilir?

Selfie Nedir,Selfie Pozları,Ünlülerin Selfie Pozları,Selfie Pozu Nasıl Verilir,Selfie Foto Nasıl Çekilir,Oxford Üniversitesi hangi ülkededir,selfie kelimesinin kökeni,selfie kelimesinin anlamı,selfie fotolar,ünlülerin selfie fotoları,selfie bağımlılığı,selfie
Selfie,
Oxford Üniversitesi tarafından 2013 yılının kelimesi seçilmiştir.
Selfie kelimesi İngilizce kökenlidir. Selfie kelimesi "bir kimsenin kendi fotoğrafını fotğraf makinesi veya cep telefonu ile çekmesi ve bu fotoğrafları sosyal paylaşım sitelerinde yayınlaması" anlamına gelmektedir.

8 Mart 2014 Cumartesi

HABER YAZILARI-HABER YAZILARI NEDİR?HABER YAZILARININ İÇERİĞİ-HABER YAZILARININ KONUSU

HABER YAZILARI,HABER YAZILARI NEDİR,HABER YAZILARININ İÇERİĞİ,HABER YAZILARININ KONUSU,5N1K NEDİR,5K1N NEYİ ANLATIR,11. SINIF DİL E ANLATIM KONULARI,HABER YAZILARININ,ASPARAGAS HABER,SANSASYONEL HABER
Dünyada,
ülkemizde, doğada, bilimde, ekonomide, siyasette veya halkı ilgilendiren herhangi bir alanda meydana gelen çeşitli olay, durum ve görünümle ilgili bilgi ve duyurulara “haber”; bu haberlerin halka duyurulması maksadıyla hazırlanan yazılara da “haber yazısı” denir.

Haber yazıları, belli bir zamanda ve yerde gerçekleşmiş olayları okurun merakını giderecek kadar ayrıntılı ve anlaşılır bir dille aktarır. Haber yazılarında inandırıcılık, belgelere dayanma, olayı tüm yönleriyle ele alma ve aktarma, yansız davranma, okuyucunun cümleleri farklı yorumlamasına imkân vermeyecek şekilde, açık ve anlaşılır bir anlatımla aktarılması gibi unsurlara dikkat edilir.

Duyulduğunda halk arasında heyecan yaratan ve beklemeyen haberlere sansasyonel haber denir. Doğru olmayan, uydurma haberlere ise asparagas (uydurma) haber denir. Haber toplayan ve topladığı bu haberleri yazıya geçiren kişilere muhabir denir.

Haber yazılarının özellikleri şunlardır:
  • Haber yazılarının günlük ve halk için önemli olması gerekir.
  • Kolay anlaşılır, akıcı, açık ve duru olmalıdır.
  • Muhabir (haberi yazan kişi), anlattıkları karşısında tarafsız kalmalı, yorumdan kaçınmalıdır.
  • Yanlış anlaşılmalara meydan vermeyecek cümleler kullanmalıdır.
  • Anlatılanlar ve haber yazısının başlığı ilgi çekici olmalıdır. Ancak başlıkla haber yazısı alakasız olmamalıdır.
Haber yazıları kaleme alınırken çeşitli sorulara cevap aranmalıdır. Bu sorular, 5N1K şeklinde sembolik olarak verilmektedir.

5N 1K Nedir?
5N1K “Ne?/Kim?; Neyi?/Kimi?; Nasıl?; Niçin?; Nerede?; Ne zaman?’ sorularını sembolize etmektedir.

Haber Kaynakları
  1. Resmî haberler: Bu tür haberler konu ile ilgili en etkili/yetkili kişilerden öğrenilir.
  2. Özel haberler: Bu tür haberler, halk arasındaki olayların halk tarafından muhabirlere bildirilmesiyle elde edilir.
  3. Ajans haberleri: Sırf haber toplamakla uğraşan birimlere ajans denmektedir. Halkı ilgilendiren olayları toplayıp özellikle gazetelere ve televizyolara bildiren kurumların verdikleri haberlerdir.
Haber Yazısının Konuları
Haber yazıları konularına göre: politik (siyasi) haber yazıları, kültür-sanatla ilgili haberler yazıları, ekonomiyle ilgili haber yazıları, bilimsel ve teknik haber yazıları, sosyal haber yazıları, spor haber yazıları olmak üzere gruplandırılabilir.

4 Mart 2014 Salı

KALBİM RUMELİ'DE KALDI (SARDUNYA KOKAN TOPRAKLARIN ÖYKÜLERİ)-FİRDEVS TUNÇAY

KALBİM RUMELİ'DE KALDI (SARDUNYA KOKAN TOPRAKLARIN ÖYKÜLERİ)-FİRDEVS TUNÇAY


İzmir’in ilçesi Ödemiş’te 1946 yılında doğan Firdevs TUNÇAY, "Kalbim Rumeli'de Kaldı" adlı eseri ile karşımızda. Eserde mübadele yıllarında yaşanan acıların bıraktığı derin izleri bulacaksınız.

2 Mart 2014 Pazar

EMREDİCİ ANLATIM-EMREDİCİ ANLATIMIN ÖZELLİKLERİ

emredici anlatım nedir, emredici anlatımın özellikleri, emredici anlatımda dilin işlevi, emredici anlatımın nitelikleri, emredici anlatım nerelerde kullanılır, emredici anlatım 10. sınıf dil ve anlatım, emredici anlatım özgün konu anlatımı

Emredici Anlatım
 
Sosyal hayatı düzenleyen metinlerde emredici anlatım kullanılır.
Kesinlik, vazgeçilmezlik, emir ve yasaklamalar içeren cümlelerde emredici anlatım söz konusudur.
Emredici anlatımla kurulan cümleler, bir işin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin talimatlar içerir.
Emredici anlatımda dil, alıcıyı harekete geçirme işleviyle kullanılır.
Emredici anlatımların öğretici, öğütleyici ve açıklayıcı yönlerinin olması sebebiyle bu tür cümlelerde fiil cümlelerine yer verilir. Aynı zamanda emir kipiyle çekimlenen fiillerden sık sık yararlanılır.
 Emredici Metinlerin Özellikleri
  • Emir, telkin ve yasaklama içerdiğinden kesinlik ve vazgeçilmezlik bildirir.
  • Gereklilik ve emir kipleri sıkça kullanılır.
  • Sözlü ya da yazılı olarak yapılır.
  • Zorlayıcı bir yönü vardır.
  • Öğretici, açıklayıcı ve öğüt verici yönleri ağır basar.
  • Kanunlar, trafik kuralları, bazı eşyaların kullanma ve kurulum kılavuzları, ilaçların kullanma kılavuzları, yemek tarifleri, sınavlarla ilgili kuralları açıklayan yazılar emredici anlatıma örnek olarak verilebilir.
  • Sosyal yaşamın düzenlenmesinde yararlanılır.
  • Dil, alıcıyı harekete geçirme işleviyle kullanılır.