13 Aralık 2011 Salı

ACIMAK ROMANININ ÖZETİ


Zehra, kitabın kahramanı, mektebin başöğretmenidir. Yeni eğitim öğretimin bütün gereklerini yerine getirir,
öğrencilerle bire bir ilgilenir; ancak öğrencilerin yaptıkları yanlışları asla affetmez.İçinde hiç acıma duygusu hissetmez. Maarif ( Milli EÄŸitim) Müdürü de Zehra’nın bu özelliÄŸinden çok muzdariptir. Müdür, çeÅŸitli zamanlarda Zehra'yı uyarmış olmasına raÄŸmen onda hiçbir deÄŸiÅŸiklik görmemiÅŸtir.
Maarif Müdürü Tevfik Hayri ile Vekil Åžerif Hayri Bey Zehra’nın okulunu ziyarete giderler. Åžerif Hayri Bey Zehra’ya babasının hasta olduÄŸunu, bu nedenle Ä°stanbul’a gidip babasını görmesini ister; fakat Zehra babasının olmadığını, o kiÅŸinin baÅŸka birisi olabileceÄŸini söyler.
Ä°ki gün sonra Maarif Müdürü’ne bir telgraf gelir. Zehra’nın babası MürÅŸit Efendinin ölmek üzere olduÄŸunu, muallimin hemen yola çıkmasını bildirir. Müdür Zehra’yı çağırtarak hemen gitmesini ister. Fakat Zehra yine karşı gelir. Müdür fazla üstelemez. Biraz sonra hazırlanmış, elinde çantasıyla Zehra gelir ve gitmeye karar verdiÄŸini söyler.
Zehra Ä°stanbul yolunda babasının ailesine yaptıklarını annesini, ablasını ve anneannesini nasıl öldürdüğünü ve en sonunda da kendisini bir yatılı okula verip hiç arayıp sormamasını düşünür. Ä°stanbul’a varır. Eski komÅŸuları Vehbi Bey kendisini karşılar. Niçin daha önce gelmediÄŸini, babasının “Zehra, Zehra” diye öldüğünü söyler. Eve vardıklarında babasının başında birkaç kadın vardır. Babasını görmek istemez. Kendisine babasının eÅŸyalarının bulunduÄŸu sandığın anahtarı verilir. Aslında bunu hiç istemez fakat sandığı açar, içinde bir günlük vardır. Günlüğü okumaya baÅŸlar. Babasının ilk memuriyet yıllarını, annesiyle evlenmesini, anneannesinin davranışlarını okur.
Zehra daha önce bildiÄŸi ÅŸeylerin hepsini tam tersi olduÄŸunu öğrenir.Aslında bu olaylarda bütün suçlunun annesi ve anneannesi olduÄŸunu anlar. Bundan sonra içinde bir acıma duygusu oluÅŸur.Hemen gidip babasının ayağını öper.Birkaç gün sonra okuluna tekrar döner ve artık Zehra’nın hiçbir eksiÄŸi kalmamıştır.Acımayı öğrenmiÅŸtir.
ReÅŸat Nuri GÃœNTEKÄ°N

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder