28 Aralık 2011 Çarşamba

KÜÇÜK AĞA ROMANININ ÖZETİ


Yazar: Tarık BUĞRA
1. Dünya Savaşı resmen sona ermiştir. Ancak savaşın Osmanlı Devleti üzerinde

yarattığı etkiler tüm gücüyle devam emektedir. SavaÅŸ sonrası bir çok asker memleketlerine geri dönmüştür. Bu erlerden biri de Salih adlı AkÅŸehirli bir askerdir. Memleketine döndüğünde kaybettiÄŸi kolunun acısıyla beraber, ülkenin durumunu daha acı bir ÅŸekilde anlayan Salih gittiÄŸinden beri çok ÅŸeyin deÄŸiÅŸtiÄŸini görür.Salih’in samimi arkadaşı olan Niko bir Rum'dur ve geliÅŸmelerden o da etkilenmiÅŸtir.YavaÅŸ yavaÅŸ Yunan ve Ä°ngiliz ordularının iÅŸgal haberleri gelmekte ve iki halkın birbirine olan düşmanlığı artmaktadır.Salih ise yüzyıllardır Osmanlı himayesinde rahatça yaÅŸayan Rumların bu davranışını bir ihanet olarak görmekle beraber arkadaşı Niko’dan kopamamaktadır. Rumlarla olan dostluÄŸu kasabalı tarafından fark edilir ve kasabalı Salih’i dışlar.Salih artık sürekli Niko ve onun çevresiyle dolaşır olmuÅŸtur.Öte yandan halk iÅŸgallere tepkisiz kalmama kararı almıştır fakat bunun kimin önderliÄŸinde yapılacağı karmaÅŸası vardır.
Salih günler geçtikçe kendi kasabalısının tepkisini çekmiÅŸ ve artık istenmeyen biri olmuÅŸtur.Bu sırada kasabaya Ä°stanbullu Hoca adında bir hoca gönderilir.Ä°stanbul’dan gönderiliÅŸ amacı kasabada padiÅŸaha ve Osmanlı’ya baÄŸlılığı teÅŸvik etmektir. Hoca çok etkili bir insandır ve halkın büyük beÄŸenisini ve takdirini kazanır. Vaazlarda cemaate Osmanlı padiÅŸah ve din lehinde düşüncelerini aktarmaktadır. Bu sırada memlekette Hoca’nın düşüncesine tam ters olmamakla birlikte , kurtuluÅŸ ümidi olabilecek bir örgüt kurulmaktadır: Kuvayı Milliye. Ancak Kuvayı Milliye’nin iÅŸi çok güçtür. Hocanın vaazları da Kuvayı Milliye ilkelerine ters düşmektedir. Hoca her fırsatta padiÅŸaha baÄŸlılıktan bahsetmektedir, Kuvayı Milliye ise padiÅŸahtan kurtulmak, yeni bir yönetim kurmak amacını gütmektedir.Ä°ÅŸte bütün bu ihtilaflar dolayısıyla Kuvayı Milliye yandaÅŸları ve Hoca arasında bir zıtlaÅŸma meydana gelir. Hoca ise halka kendini çok sevdirmiÅŸtir. Fakat Hoca da kendi içinde bir yandan yaptığı iÅŸin gerçekten doÄŸru olup olmadığının sorgulamasını, padiÅŸaha olan güvencinin doÄŸruluÄŸunun şüphesini yoklamaktadır.Kuvvacılarla Hoca arasındaki çatışma zamanla iyice açık ÅŸeklini alır ve vaazlarda karşıt fikirler açıklanır.
Olaylar geliÅŸirken Salih ise unutulmuÅŸluk ve terkedilmiÅŸlikten bir kaçış olarak Kuvayı Milliye’ye katılmaya verir. Onu bu kararı vermeye zorlayan baÅŸka bir ÅŸey ise yakın arkadaşı Niko’nun da sonunda Osmanlıya karşı savaÅŸta yer almasıdır.Salih bu ihanetin öcünü almak için koÅŸacak ve kurtuluÅŸ mücadelesinde büyük rol oynayacaktır. Kuvva bir türlü hizaya gelmeyen Hoca hakkında ölüm emri çıkartır. Hoca evliliÄŸi ve çocuÄŸu ve en önemlisi de halkın zorlamasıyla AkÅŸehir’den kaçar ve çete reislerine sığınır.Kuvva ile arasında yaÅŸanan kovalamacadan saÄŸ kurtulur ve kendi başına yanına adam da alarak bir kasabaya sığınır. Kuvva ise Hocayı kaçırdığı için üzgündür ve Salih’i O’nu bulmakla görevlendirir. Hoca ise ÅŸimdi hangi tarafta yer almak gerektiÄŸinin hesabını yapmaktadır. Kuvayı Milliye ise her geçen gün baÅŸarı kazanmakta ve güçlenmektedir. Salih, Hoca’yı bulur ve onu padiÅŸah hizmetinden vazgeçerek Kuvva yararına çalışmaya ikna eder. Beraberce Çerkez Ethem’in kardeÅŸi Tevfik Bey’in çetesine katılırlar. Çerkez Ethem, düzenli ordu ve Ä°smet PaÅŸa’nın emri altına girmek söz konusu olunca Kuvva’ya ve Ankara’ya karşı isyan bayrağı açmıştır. Hoca ise bu yolun yanlış olduÄŸuna inanır ve onları bu yoldan döndürmek için planlar kurar. Hoca’nın amacı Çerkez Ethem ve kardeÅŸlerini Kuvva’ya karşı cephe almaktan vazgeçirmek olmasa bile olası bir isyan halinde güçlerini zayıflatmaktır. AkÅŸehir’de ise Hoca öldü bilinmektedir. Oysa Hoca hayattadır ve yeni kimliÄŸi “Küçük AÄŸa” ile kuvva yararına çalışmaktadır.Hoca’nın Kuvva yararına çalıştığı haberi Salih tarafından AkÅŸehir’de sadece Kuvvacı olan birkaç kiÅŸiye duyrulur ve memnuniyet yaratır.BaÅŸta Kuvayı Milliye hareketine büyük hizmet vermiÅŸ Doktor olmak üzere Kuvvacılar Hoca’nın kendi saflarına katılışından büyük haz duyarlar.
Hoca, Ethem’in Ä°smet PaÅŸa hizmetine girmemek için yapacağı en büyük saldırı olan Kütahya saldırısında ona bir oyun oynayarak baÅŸarısızlığına neden olur ve Kuvayı Milliye’ye en büyük hizmetini vermiÅŸ olur. Ethem ise Yunanlılara sığınacaktır. Hoca ise bütün bu ihtiras ve gücü elinde bulundurma tutkusuna kapılan insanlardan nefret etmektedir. Artık savaÅŸ alanından baÅŸka bir cephede de mücadele verilmektedir, ÅŸimdi iktidar çekiÅŸmeleri büyük tehdit oluÅŸturmaktadır. Hoca bunu acıyla farkeder. Ankara ise Hoca’nın baÅŸarılarından haberdardır ve kendisini Ankara’ya davet eder. Daveti kabul eden Hoca Ankara’nın durumunu yakından görür ve cephede savaÅŸmanın, bu iktidar kavgasında yanlış düşünenlere ve hainlere verilecek savaÅŸtan daha kolay olduÄŸunu düşünür. Fevzi PaÅŸa Hoca’ya yakınlık gösterir.Hoca bütün bu kiÅŸiliklerin önemini daha iyi anlamaktadır. Memleket zafere doÄŸru gitmektedir ve bu noktada Ankara ve Melis’e büyük iÅŸ düşmektedir. Bu sırada Küçük AÄŸa yani Ä°stanbullu Hoca Ankara’da kendisini AkÅŸehir’den tanıyan ve bir zamanlar zıt fikirleri yüzünden tartıştığı Kuvvacı Doktor ile buluÅŸur. Doktor böyle saygıdeÄŸer birinin kendi saflarına katılışından duyduÄŸu mutluluÄŸu Hoca’ya söyler ve asıl kimliÄŸini bilenin sadece kendisi olduÄŸunu , kendisi dışındakilerin onu Küçük AÄŸa diye tanıdıklarını anlatır. Hoca ise artık özlediÄŸi eÅŸi ve çocuÄŸunun özlemiyle yanmaktadır.
Küçük AÄŸa, Fevzi PaÅŸa ile birlikte AkÅŸehir’e gelir ve burada da tanınmadığını ve Küçük AÄŸa olarak bilindiÄŸini görür.EÅŸi ve çocuÄŸu hakkında bilgi alır ve çocuÄŸunu bulur fakat eÅŸinin durumu kötüdür. EÅŸine geldiÄŸini haber eder fakat kadın ölmek üzeredir ve oÄŸlunu Hoca’ya emanet ettiÄŸini söylemekle kalır ve günler sonra da ölür. Hoca daha sonra Ankara’ya döner ve mücadeleye devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder